Orkiszowe jagodzianki bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 10.07.2016 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca sprawdzony przepis na jagodowe wypieki

Wakacje, lato, jagody… czego chcieć więcej? Pysznych jagodzianek! Najlepiej w zdrowej odsłonie, bez dodatku cukru. Moje ukochane jagody najbardziej lubię w wypiekach. Każdego roku testuję nowe połączenia składników, aby znaleźć przepis na idealne jagodzianki. Tym razem „wyczarowałam” orkiszowe jagodzianki bez cukru II. Bułeczki wyszły puszyste, pełne jagód, słodkie, mimo że nie dodałam do nich cukru, jednym słowem – przepyszne. Znikają w ekspresowym tempie.  Zróbcie od razu podwójną porcję.
Przygotowując drożdżowe wypieki z mąki pełnoziarnistej należy zwrócić uwagę na wiele czynników, aby efekt końcowy był wyśmienity. Jakiś czas temu popełniłam poradnik – jak upiec dobre ciasto z mąki pełnoziarnistej. To zbiór moich praktycznych wskazówek z życia wziętych, przydatny szczególnie dla początkujących z wypiekami z mąki pełnoziarnistej. Przepis, który prezentuję, jest idealny dla osób, które nie jedzą jaj i mleka. Jest w 100% wegański.
Ilość: 16 jagodzianek. Wartość odżywcza i wymienniki jednej jagodzianki: WW =2.08, WBT = 0.35, kcal = 115.25, węglowodany z błonnikiem = 22.14g, błonnik = 1.29g, białko = 2.82g, tłuszcz = 2.76g, suma wymienników (WM) = 2.44, w tym procent WBT = 15.

Składniki:
2 szklanki (200g) mąki orkiszowej razowej typ 2000
1 szklanka (100g) mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
2-3 łyżki mąki orkiszowej razowej do podsypania na stolnicy
1 szklanka (200ml) wymieszanego mleczka kokosowego (u mnie 16-18 % tłuszczu)
3/4 szklanki (85g) ksylitolu lub erytrolu

Rozczyn:
¼ szklanki (50g) wody
1 paczka suchych drożdży 7g lub ok 17g świeżych (można zaokrąglić do 20g)
1 łyżeczka syropu z agawy

Nadzienie:
2 szklanki (250g) jagód
3 łyżki (30g) ksylitolu/erytrolu
1 łyżka (20g) mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Rozczyn - Do ciepłej wody (nie gorącej!) dodaj 2 łyżeczki mąki z całej puki mąki, drożdże, syrop z agawy i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto - Do miski przesyp obie mąki, dodaj mleczko wymieszane z ksylitolem, wlej rozczyn. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż  będzie odchodziło od mieszadła lub ręki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Opłukane jagody wymieszaj z ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną. Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto, podziel na 16 części. Każdą rozpłaszcz palcami na kształt owalu, na środek wyłóż łyżkę jagód, sklej boki. Uformowane jagodzianki przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C przez ok 15 minut.
Porady - Z podanego przepisu wychodzi 16 dość małych jagodzianek. Zamysł jest celowy, aby bułeczki były puszyste, szybko się piekły i były na kilka kęsów. Pamiętaj o prawidłowym przygotowaniu rozczynu i wyrastaniu ciasta, dzięki temu jagodzianki będą puszyste

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz