Orzechowe ciastka korzenne przekładane dżemem żurawinowym

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 17.12.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych świątecznych słodkości

 

Orzechowe ciastka korzenne przekładane dżemem żurawinowym
(bez cukru i mleka)

 



Ilość to 25 sztuk podwójnych ciastek przełożonych dżemem
Wartość odżywcza i wymienniki 1 podwójnego ciasta z dżemem to: WW = 0.79, WBT = 0.53, kcal = 87.16, węglowodany = 8.78g, błonnik = 0.89g, białko = 2.3g, tłuszcz = 4.87g

Składniki:
• garść (60g) orzechów (u mnie nerkowce i migdały)
• ¾ szklanki (120g) erytrolu
• 260g (2,5 szklanki) mąki orkiszowej razowej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta soli
• 4 łyżki (80g) oleju kokosowego lub masła
• 1 jajo
• szczypta mielonego imbiru
• opcjonalnie 4-5 łyżek napoju roślinnego lub soku owocowego np. pomarańczowego

Dodatkowo:
• ½ małego słoika dżemu żurawinowego (100g)
• 2 łyżki pudru z erytrolu

Wykonanie:
1. Orzechy pokrusz lub zmiel, wymieszaj z 1 łyżką erytrolu
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon oraz imbir.
3. Olej kokosowy lub masło utrzyj z erytrolem, następnie dodaj orzechy, jajko i mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Ciasto możesz również zagnieść ręcznie.
4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
5. Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj cienki placek i wykrawaj ciastka używając foremek różnych kształtów i w połowie ciastka zrób okienko.
6. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
7. Upieczone ciastka ułóż na kratce – i posyp pudrem z erytrolu.
8. Następnie nakładaj dżem żurawinowy ok ½ łyżeczki i przykrywaj je ciastkiem z okienkiem.

Porady:
1. Erytrol możesz zastąpić ksylitolem, używając go mniej, ponieważ jest słodszy od erytrolu.
2. Ciastka możesz przełożyć powidłami śliwkowymi czy dżemem malinowym.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz