Owsiane batoniki z migdałami i czekoladą słodzone daktylami

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 22.10.2017 / Komentarze
To kolejna propozycja na zdrowe zamienniki sklepowych słodyczy przygotowana przez dietetyka Annę Englisz

                                        Owsiane batoniki z migdałami i czekoladą słodzone daktylami (bez cukru, mleka i glutenu)

Ilość porcji to:  20 batoników. Wartość odżywcza i wymienniki:
1 batonika z czekoladą: WW = 0.88, WBT = 0.47, kcal = 81.35, węglowodany = 10.3g, błonnik = 1.48g, białko = 2.13g, tłuszcz = 4.32g, Suma wymienników (WM) = 1.63, w tym procent WBT = 38

1 batonika bez czekolady: WW = 1.01, WBT = 0.62, kcal = 99.2, węglowodany =11.59g, błonnik = 1.48g, białko = 2.28g, tłuszcz = 5.88g, Suma wymienników (WM) = 1.35 w tym procent WBT = 35

Składniki:
Batoniki:
• 1,5 szklanki (165g) płatków owsianych górskich (dla pewności wybierz płatki z certyfikatem, że są bezglutenowe)
• 2 garście (100g) suszonych daktyli
• ¾ szklanki (60g) wiórków kokosowych
• 3 łyżki (60g) masła migdałowego
• 3 łyżki płatków migdałowych (30g)
• ½ szklanki (100ml) napoju roślinnego bez cukru
• ½ laski wanilii

Polewa czekoladowa:
• 1/2 tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru (w wersji wegańskiej wybierz czekoladę z roślinnych składników)
• 1 łyżka (15g) oleju kokosowego lub masła klarowanego (w wersji wegańskiej oczywiście wybierz olej kokosowy)

Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia.
2. Płatki owsiane razem z wiórkami kokosowymi upraż na suchej patelni.
3. Daktyle odsącz i zmiksuj na mus.
4. Do miski wsyp podprażone płatki z wiórkami, dodaj płatki migdałowe.
5. W osobnej misce wymieszaj napój roślinny z musem daktylowym, masłem migdałowy i ziarenkami wanilii.
6. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dokładnie.
7. Dwie blaszki 30X11 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż po połowie masy na batoniki i dokładnie ugnieć ją dłonią.
8. Piekarnik nagrzej do 180 st. C i piecz batoniki przez ok 15-17 minut, bez termoobiegu.
9. Ostudzone batoniki pokrój na 20 kawałków.

Porady:
1. Batoniki możesz polać czekoladą lub zostawić w wersji soute. Wersja bez czekolady jest wygodna do przenoszenia, czekoladową wersję najlepiej przechowywać w lodówce.
2. Masło migdałowe możesz zastąpić masłem z dowolnych orzechów, np. ziemnych.
3. Do słodzenia batoników poza musem daktylowym możesz użyć świeżych daktyli.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz