Pełnoziarniste ciasto bananowe bez cukru
- Aktualności
Pełnoziarniste ciasto bananowe bez cukru
Ilość porcji to: 12. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 2.11, WBT = 0.62, kcal = 139.93, węglowodany = 22.64g, błonnik = 1.5g, białko = 2.35g, tłuszcz – 5.87g, suma wymienników (WM) = 2.74, w tym procent WBT = 23.
Składniki:
• 1 i 1/2 szklanki (200g) mąki orkiszowej razowej
• ½ szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu
• 3 łyżki (75g) masła klarowanego lub oleju kokosowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka (10g) nasion babki płesznik lub 1 jajo
• 4 dojrzałe banany (365g)
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• opcjonalnie 1 łyżka pudru z ksylitolu/erytrolu
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C bez termoobiegu (160 st. C z termoobiegiem).
2. Wyłóż małą keksówekę o długości 20 cm papierem do pieczenia.
3. Masło lub olej kokosowy utrzyj z ksylitolem lub erytrolem.
4. Banana rozgnieć widelcem.
5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jeżeli nie dodajesz jajka to teraz dodaj nasiona babki płesznik.
6. Do utartego masła (oleju kokosowego) z ksylitolem/erytrolem dodaj rozgniecione banany, ekstrakt waniliowy oraz rozmącone jajko jeżeli nie dodałaś/-eś nasion babki płesznik.
7. Dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż masę do przygotowanej foremki. Piecz przez 50-55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem jaki jest stopień wypieczenia ciasta. Jeżeli patyczek jest suchy, to ciasto jest już upieczone, jeżeli jest mokry lub na patyczku jest surowe ciasto - piecz dalej.
9. Upieczone ciasto wyjmij z foremki na kratkę i pozostaw do ostudzenia.
10. Możesz je posypać pudrem z ksylitolu lub erytrolu.
Porady:
1. Ciasto można „dosamczyć” korzennymi przyprawami np. imbirem czy korą cynamonu. Świetnie podkreślą smak bananów.
2. Ciasto dość długo zachowuje świeżość i możesz je spokojnie zjeść po 2-3 dniach i nadal będzie smaczne.
3. Pamiętaj, aby banany były bardzo dojrzałe, czyli miały czarną skórkę - najczęściej takie banany są już przecenione w sklepie. Dojrzałe banany są słodsze i mają kremową konsystencję, co sprawia, że ciasto jest przyjemnie słodkie i wilgotne.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz