Prawdziwa eksplozja smaków i aromatów

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 07.04.2019 / Komentarze
Rozpoczął się trzeci Festiwal Smaków Food Trucków

To, co od południa działo się w centrum miejskiego parku można było najpierw poczuć, a dopiero później zobaczyć. Unoszące się z nad dziesiątek palników zapachy stawały się wyraźniejsze z każdym krokiem, który przybliżał przechodniów do terenu przy muszli koncertowej. To właśnie tu odbywa się zorganizowany po raz trzeci w naszym mieście Festiwal Smaków Food Trucków.

To właśnie te aromatyczne potrawy serwujące nam eksplozje różnorodnych smaków przyciągnęły na to wydarzenie sporo mieszkańców. Zdecydowanie mieli oni w czym wybierać. Od ręcznie robionych lodów i przeróżnych słodkości, poprzez znane chyba wszystkim belgijskie frytki czy serwowane w różnych konfiguracjach i z najwymyślniejszymi składnikami burgery, po te bardziej egzotyczne potrawy, a nawet pieczone kasztany. A wybór, jak przyznaje wielu gości festiwalu, zdecydowanie do łatwych nie należał.

Już chwilę po godzinie 12 teren muszli powoli zaczął zapełniać się osobami chcących skorzystać z okazji do spróbowania potraw, których na co dzień trudno szukać w menu barów i restauracji. Długie „ogonki” już po kilkudziesięciu minutach od otwarcia stoisk stale rosły, bowiem kolejnych amatorów tych niecodziennych smaków przybywało z każdą kolejną minutą. Część mieszkańców zapewne dopiero w późniejszych godzinach zaplanowała odwiedzenie festiwalu lub wybiorą się na niego jutro. Wzorem poprzednich edycji tego „smakowitego” wydarzenia większość kucharzy największych tłumów spodziewa się w porze obiadowej oraz wieczorem. Jak zapewniają sprzedawcy, każdy powinien się „załapać” na smaczne co nie co.

- Jesteśmy w Szczecinku już kolejny raz. Kiedy po raz pierwszy przyjeżdżaliśmy do waszego miasta spodziewaliśmy się dużo mniejszej frekwencji. Jednak na miejscu zostaliśmy bardzo miło zaskoczeni. Z tego, co widzę po stale rosnących kolejkach, podobnie będzie również dzisiaj. To pokazuje, że warto organizować takie festiwale nie tylko w dużych miastach, ale też w mniejszych miejscowościach, gdzie zainteresowanie jest bardzo duże. Być może w dużych miastach ludzie już się przyzwyczaili do naszej obecności i im to spowszedniało. Na pewno, jeśli będzie ku temu okazja, ponownie do was wrócimy – zapewnia kucharz jednego z food trucków.

Ci, którzy dziś nie znajdą czasu na odwiedzenie parku, zdecydowanie powinni wybrać się tu jutro, bowiem festiwal będzie trwał do niedzieli (7.04). Jutro możemy się tu wybrać między godz. 12 a 20. Z kolei dziś na wszystkich, którzy chcą spróbować dań inspirowanych kuchnią wielu krajów i serwowanych z ponad 20 food trucków, stoiska czekają do godz. 21.

Tekst: Marzena Góra

Foto: Marzena Góra/Sławomir Włodarczyk