Przysmaki z lasu - cz. 4
- Aktualności
Tegoroczny sezon grzybowy trwa w najlepsze. Spotkać można borowika, podgrzybki czy rydze również lądują w koszach grzybiarzy. Jednak najchętniej zbieranym grzybem (na dziś) jest czubajka kania. Grzyb to pyszny, a odpowiednio przyrządzone jest bardzo smakowitym daniem.
Jak przygotować kanie? Najczęściej wybieramy przepis - kanie a la schabowy. Rzeczywiście, tak przyrządzony grzyb smakuje jak kotlet schabowy albo i smaczniej.
W celu sprawienia potrawy przygotowujemy kilka wyczyszczonych kapeluszy kani, dwa jajka, bułkę tartą, olej roślinny (potrzebny do smażenia) oraz sól i pieprz.
Kapelusze kani czyścimy i myjemy. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, grzyby otaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kanie podajemy na stół gorące z ziemniakami i surówką.
Tekst i foto: Sławomir Włodarczyk
Źródło przepisu: porady kulinarne