Razowe bułeczki z malinami i jeżynami

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 02.09.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową propozycję na II śniadanie

Ilość porcji to: 14 bułeczek. Wartość odżywcza i wymienniki 1 bułeczki to: WW = 2.13, WBT = 0.78, kcal = 164.07, węglowodany = 24.1g, błonnik = 2.73g, białko = 5.27g, tłuszcz = 6.29g, suma wymienników (WM) = 2.91, w tym proces WBT = 27.
Miara szklanki = 200ml

Składniki:
Bułeczki:
• 3,5 szklanki mąki orkiszowej razowej ok 350g
• 1 opakowanie (7g) suchych drożdży
• 2 jaja (130g)
• niepełna szklanka (ok 170ml) „mleka” roślinnego
• ¼ szklanki (50g) ksylitolu
• szczypta soli

nadzienie:
• 2 garście malin (130g)
• 1 garść jeżyn (65g)
• 1 łyżka ksylitolu

Kruszonka:
• 2 łyżki (30g) mąki orkiszowej razowej
• 1,5 łyżki (15g) ksylitolu
• 1 łyżka (15g) oleju kokosowego

Wykonanie:
1. Połowę porcji „mleka” roślinnego podgrzej do temperatury maksymalnie 40 st C.  Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący, aby drożdże ładnie wyrosły.
2. Do miseczki wlej ciepłe „mleko” roślinne, wsyp drożdże i 1 łyżkę mąki z puli mąki odmierzonej do przygotowania bułeczek. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15-20 minut.
3. Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli.
4. Do osobnej miski wlej rozpuszczony olej kokosowy, wbij jaja, wlej resztę „mleka” roślinnego i wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Mokre składniki przelej do suchych, dodaj wyrośnięty zaczyn z drożdży i wyrabiaj ok 10-15 minut do uzyskania lśniącego i gładkiego ciasta.
6. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok 1-1.5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
7. Maliny i jeżyny wymieszaj z 1 łyżką ksylitolu.
8. Wyrośnięte ciasto podziel na 14 kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę, spłaszcz ją, zrób dołek i włóż kilka malin i jeżyn. Czynność powtórz 14 razy.
9. Kruszonka: do miski wsyp mąkę, ksylitol, dodaj mąkę i ręką wyrabiaj do momentu uzyskania efektu pokruszonego ciasta. Kruszonką posyp bułeczki.
10. Bułeczki ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 minut.
11. Piekarnik rozgrzej do 180 st C, program pieczenia góra-dół bez termoobiegu.
12. Piecz bułeczki ok 20-25 minut. Jeżeli będą się zbyt szybko rumienić przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Porady:
1. Jeżeli pierwszy raz pieczesz bułeczki z mąki razowej, zerknij TU po więcej porady, aby wypieki się udały
2. Bułeczki najsmaczniejsze są świeże, zaraz po upieczeniu, po jednym dniu też są ok. Wypieki z mąki  razowej dość szybko czerstwieją – aby uniknąć tego procesu zjedź je wszystkie od razu – żartuję nie rób tego! Pozostałe bułeczki możesz śmiało zamrozić, po odmrożeniu będą równie smaczne.
3. Owoce możesz użyć dowolnie inne, np. gruszki z cynamonem, świeże śliwki z kardamonem czy brzoskwinie z dodatkiem wanilii – wybór owoców zależy od twoich preferencji.
4. Takie bułki śmiało możesz upiec poza sezonem, korzystając z mrożonych owoców, których nie musisz przed przygotowaniem rozmrażać.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz