Razowe ciastka maślane bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 15.03.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz podpowiada, jak ciekawie spędzić czas z dzieckiem w kuchni i przy okazji wyczarować smaczne słodkości

Dzieci lubią się uczyć, podobnie jest z moją córką. Entuzjazm najczęściej trwa krótko, dlatego należy działać szybko, aby dziecko się nie znudziło pobytem w kuchni. Jak za mało się dzieje lub rodzic za dużo pomaga, to pociecha szybko rezygnuje z zabawy. Dlatego warto wybierać takie przepisy, które mają prosty proces przygotowania oraz składają się z podstawowych składników.  Do przygotowania ciastek maślanych potrzebne Ci będą podstawowe składniki.  Jednym ze składników ciastek jest ksylitol i do podstawowych produktów nie należy, ale dość łatwo go kupić.



Razowe ciastka maślane bez cukru
 

Szklanka = 200ml. Ilość to: 30 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka to:WW = 0.46, WBT = 0.25, kcal = 42,3, węglowodany ogółem = 5.2g, błonnik = 0.35g, białko = 0.87g, tłuszcz = 2.3g, suma wymienników (WM) = 0.73, w tym procent WBT = 34

Składniki:
• 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (160g)
• 75g zimnego masła
• 1 żółtko (15g)
• 3 łyżki pudru z ksylitolu (50g)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki mleka lub 1 łyżka śmietany

Wykonanie:
1. Zimne masło utrzeć na puszystą masę.
2. Do masła dodać ksylitol i ucierać do powstania jednolitej masy.
3. Do masy dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i mleko lub śmietanę. Zmiksować.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do mokrych składników.
5. Dokładnie wyrobić. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
6. Wyjąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować. Wcześniej można je ręcznie wyrobić, aby się nie kruszyło podczas wałkowania, ale nie za długo, bo będzie za miękkie.
7. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Wykrawać foremkami ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut.

Jak przygotować puder?
Puder z ksylitolu możesz przygotować mieląc ksylitol w młynku do kawy lub urządzeniu typu termomix.

Porady:
1. Ksylitol jest zamiennikiem cukru zalecanym do stosowania przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.
2. Ksylitolu nie powinny spożywać osoby poniżej 3 roku życia.
3. Ksylitol można zastąpić erytrolem.
4. Ciastka można przygotować w wegańskiej wersji, zastępując masło stałym olejem kokosowym, a mleko napojem roślinnym, typu napój sojowy bez cukru.
5. Ciastka bardzo dobrze się przechowują, dlatego możesz przygotować je w większej ilość i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz