Razowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 24.05.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości

 

Razowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bez cukru i mleka



Ilość porcji to: 20 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 1.88, WBT = 0.44, kcal = 121.8, węglowodany z błonnikiem = 20.92g, błonnik = 2.08g, białko = 4.23g, tłuszcz = 3.04g, suma wymienników (WM) = 2.32, w tym procent WBT = 19

Składniki:

Ciasto:
• 500g mąki orkiszowej razowej (typ przemiału powyżej 1500)
• ½ kostki świeżych drożdży (ok 50g)
• 1 łyżeczka miodu (ok 10g)
• 1 szklanka (ok 200ml) napoju roślinnego bez cukru
• szczypta soli
• 6 łyżek ksylitolu (ok 60g)
• 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (ok 40g)
• 1 całe jajo (ok 50g)
• 2-3 łyżki wody
• 2 garście (130g) rabarbaru
• 1 szklanka (170g) truskawek

Kruszonka:
• 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowej
• 2 łyżki ksylitolu
• 2 łyżki zimnego oleju kokosowego

Dodatki:
• puder z ksylitolu do oprószenia ciasta

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzyj z miodem, dodaj cały ciepły napój roślinny oraz 3 łyżki mąki z puli mąki na ciasto. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętego rozczynu dosyp mąkę, dodaj lekko roztrzepane jajko, rozpuszczony olej kokosowy, sól, wodę, ksylitol i zagnieć ciasto.
3. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Ciasto ponownie zagnieć, podziel na dwie części, przełóż do dwóch małych foremek keksowych.
5. Na wierz ułóż owoce, lekko je powbijaj w ciasto.
6. Przygotuj kruszonkę mieszając mąkę, ksylitol i zimny olej kokosowy.
7. Ciasto posyp kruszonkę i pozostaw na ok 30 minut do wyrośnięcia.
8. Piekarnik rozgrzej do 180 st C, ustaw program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu. Wstaw foremki z ciastem i piecz przez ok 50-60 minut.
9. Upieczone ciasto oprósz pudrem z ksylitolu.

Porady:
1. Ciasto drożdżowe z mąki razowej jest mniej pulchne od tradycyjnego, dlatego zadbaj o dokładne wyrobienie ciasta, aby dobrze je napowietrzyć.
2. Ciasto dość szybko czerstwieje, najsmaczniejsze jest w pierwszych dwóch dniach po upieczeniu.
3. W przepisie nie ma dodatku mleka ani masła, ale jeżeli możesz jeść nabiał to olej kokosowy zastąp masłem w tej samej ilości, a napój roślinny mlekiem.
4. W zastępstwie ksylitolu możesz użyć erytrol.
5. To ciasto śmiało możesz piec z dodatkiem innych owoców, np. jagód czy brzoskwini.
6. Pamiętaj, że dzieciom poniżej 3 roku życia nie podajemy ksylitolu i wypieków z tym zamiennikiem cukru.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz