Sernik „gołębi puch” na razowym spodzie (bez cukru)

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 05.05.2019 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast
Sernik „gołębi puch” na razowym spodzie, bez cukru

 

Ilość porcji to: 25 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW  1.43, WBT = 1.0, kcal =148, węglowodany = 25.53g, błonnik = 1.18g, białko = 5.54g, tłuszcze = 8.65g, suma wymienników (WM) = 2.44, w tym proces WBT = 41. Miara: 1 szklanka = 200ml

Składniki:
Ciasto:
• 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej razowej (150g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 i trochę kostki masła (ok 70g)
• 3 żółtka (60g)
• 1/3 i trochę szklanki pudru z ksylitolu (70g)

Masa serowa:
• 1/2 kg półtłustego twarogu
• 1/3 i trochę szklanki oleju (70ml)
• 3 żółtka (60g)
• 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
• 1/3 i trochę szklanki ksylitolu (70g)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa jabłkowa:
• 5 jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych) 550g
• 2 łyżki ksylitolu (20g)
• 2 łyżki soku cytrynowego

Posypka
• 40g wiórków kokosowych

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rękoma wyłóż ciastem dno. Zrób widelcem w surowym cieście kilka dziurek i wstaw do lodówki.
2. Następnie ser zmiel, dodaj żółtka, ksylitol, Dokładnie wymieszaj. Małym strumieniem wlewaj olej i cały czas mieszaj/miksuj. Na koniec dodaj budyń i ekstrakt waniliowy – wymieszaj raz jeszcze. Odstaw.
3. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z ksylitolem.
4. Ciasto w formie wyjmij z lodówki, wyłóż masę serową, wyrównaj. Na wierzch wyłóż jabłka.
5. Ciasto wstaw do piernika rozgrzanego do 180 st C, ustaw program pieczenia góra-dół bez termoobiegu u piecz przez 30-40 minut.
6. W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj ksylitol.
7. Na ciasto wyłóż pianę z białek, wyrównaj, posyp wiórkami kokosowymi.
8. Wstaw ponowne do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut, nie dłużej.
9. Pod koniec pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową aby nie przypalić wiórków kokosowych.

Porady:
1. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem.
2. Jeżeli użyjesz słodkich jabłek, to pomiń do nich dodatek ksylitolu.
3. Mąkę orkiszową możesz zastąpić mąką żytnią razową.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz