Warsztaty kulinarne dla dzieci

  • Tv
redakcja / 07.03.2015 / Komentarze
Promowanie właściwych nawyków żywieniowych, zabawy z poznawaniem smaków, przygotowywanie potraw i wspólne biesiadowanie legły u podstaw stworzenia w Marcelinie Warsztatów Kulinarnych dla Dzieci.
Promowanie właściwych nawyków żywieniowych, zabawy z poznawaniem smaków, przygotowywanie potraw i wspólne biesiadowanie legły u podstaw stworzenia w Marcelinie Warsztatów Kulinarnych dla Dzieci. Pasja kuchnią wg Pięciu Przemian przerodziła się w chęć dzielenia się zdobytą wiedzą i umiejętnościami. Praca z Dziećmi niesie za sobą ogrom satysfakcji, a jeżeli przy okazji można zmienić negatywne przyzwyczajenia, stworzyć poprawne wzorce, to daje to idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym. 

 

Inspiracja do past zaczerpnięta ze strony: http://www.zdrowyprzedszkolak.org/2014/14-rodzajow-past-chleba/
 
Wszystkie dzisiejsze potrawy są "przerobione" na kuchnię wg 5 Przemian, inspirowaną Tradycyjną Medycyną Chińską - w przełożeniu na nasze warunki klimatyczne.
 
Deser:
Kasza jaglana z owocami (gruszki i banan), zapiekana w cynamonie, podawana z bita śmietaną i syropem z agawy.
 
 
Pasty:
 
PASTA Z AWOKADO
Dojrzałe awokado
2 jajka
słodka papryka
chilli
posiekany szczypiorek
sól
sok z limonki
kurkuma
 


 

MARCHEWKA Z DAKTYLAMI
Ugotowana z goździkami marchew
namoczone daktyle
cynamon
(zmiksować)
 
PASTA BROKUŁOWA 
ugotowane brokuły 
chilli
sok z limonki
kurkuma
masło
słodka papryka
czranuszka
(zmiksować)
 
PASTA FASOLOWA
namoczona i ugotowana fasola, dowolny rodzaj, dziś był Piękny Jaś
porcja uprażonego słonecznika
papryka słodka
chilli
czarny pieprz
ogórki kiszone
natka pietruszki 
kurkuma
krople oliwy z oliwek
pieprz
 
TWAROŻEK
biały ser
jogurt naturalny
kurkuma
papryka słodka
czarny sezam
czarny pieprz
sól
 
A wszystkie pasty degustowane na wypieczonym w domu chlebie na zakwasie:)
 
 
 
 
tekst: Lidia Pieńkos
zdjęcia: Paweł Adamowski