Wegańskie lody jagodowe bez cukru
- Aktualności

Wegańskie lody, które nie wymagają użycia maszyny do lodów to przepis, którym przywitałam lato 2017. Nie ma idealniejszego deseru na początek lata. Domowe lody mają ogromną zaletę – to ty decydujesz o smaku i poziomie słodkości. Poza tym możesz je przygotować kiedy tylko chcesz i ze składników ogólnie dostępnych. Takie lody o dowolnym smaku i prawie „na zawołanie” to marzenie nie tylko dzieci. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku ogólnie dostępnych składników oraz cierpliwości.
Pierwszy raz, kiedy robiłam lody podobnego typu, popełniłam karygodny błąd – zapomniałam, że mrożę owoce i wyjęłam z zamrażarki owocowy kamień, którego nie dałam rady zmiksować. Musiałam odczekać aż zmiękną, następnie dodałam pozostałe składniki. Taki mały „pstryczek” w nos za gapiostwo. Teraz pilnuję czasu i cieszę się domowymi lodami w odpowiednim momencie.
Takie lody są w stylu – wiem, co jem. Naturalne składniki, bez zbędnych dodatków, czyli sama natura. Propozycja dla każdego, kto lubi zimne desery. Ucieszą się z nich dzieci i dorośli, weganie i „mlekożercy”, osoby zrzucające kilogramy, jak i miłośnicy tradycyjnych lodów.
Ilość to 10 gałek. Wartość odżywcza i wymienniki 1 gałki: WW = 0.69, WBT= 0.10, kcal = 37,6, węglowodany = 7.34.g, błonnik = 0.43g, białko = 0.38g, tłuszcz = 0.89g, suma wymienników (WM) = 0.79, w tym procent WBT = 12
Składniki:
• 1 szklanka (130g) jagód
• 2 banany (240g)
• 4 łyżki (40g) gęstego mleczka kokosowego
• 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Banany pokrój w plasterki i włóż do zamrażarki na pół godziny. Banany nie muszą być zamrożone.
2. Jagody opłucz i również włóż do zamrażarki na pół godziny.
3. Jagody i banany przełóż do blendera, dodaj zimne mleczko kokosowe. Zmiksuj na jednolita masę.
4. Masę przelej do foremki, wstaw do zamrażarki na ok. 2 godziny. Jeżeli masa po 2 godzinach nadal będzie miękka pozostaw ją na dłużej. Jeżeli zapomnisz wyjąć lody w odpowiednim czasie i będą zamarznięte na kamień, to pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 15-20 minut – zmiękną i będą idealne do jedzenia.
Porady:
1. Do przygotowania domowych lodów możesz użyć dowolnych owoców, np. truskawek, jeżyn, brzoskwiń...w zasadzie każdych, które lubisz.
2. Lody możesz doprawiać skórką z cytryny, wanilią, miętą, kawałkami czekolady - od twoich upodobań zależy, co dodasz.
3. Takie lody możesz przygotować w gotowych foremkach na lody, które będą już poporcjowane. Wystarczy, że płynna masę przelejesz do foremek i wstawisz do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz