Domowe fit „Oreo” bez dodatku cukru
- Aktualności
Wiem jak smakują ciasteczka „Oreo”, nie będę oszukiwać, że nie jadłam ich kiedyś. Pamiętam ich smak, dlatego łatwiej mi było przygotować je w wersji naturalnie słodkiej bez dodatku cukru. Teraz nie sięgam po takie słodycze, ale lubię odtwarzać w domowych warunkach popularne słodkości w zdrowszych odsłonach.
Przygotowałam dwie wersje ciasteczek: wegańską z kremem z nerkowców oraz mleczną z serkiem mascarpone. Ciastka „słodzone” są suszonymi daktylami, krem natomiast do wyboru - ksylitolem lub miodem. Miód proponuję zastosować dla ciastek, które będą podawane dzieciom. Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny spożywać ksylitolu. Takie domowe „Oreo” wymaga trochę pracy, ale warto poświecić czas i przygotować je w domu. Domowe ciasteczka można jeść na przekąskę, jako deser po obiedzie. Są zdrowszą wersją klasycznych ciasteczek, które są smaczne, ale niestety zawierają dużą ilość cukru.
Domowe ciasteczka „Oreo” z mascarpone
Ilość to: 40 sztuk ciasteczek „Oreo” przełożonych kremem. Jedno ciasteczko to: WW = 0,63; WBT = 0,28 kcal = 52,85; węglowodany = 6,54 g; błonnik = 0,27 g; białko = 0,79 g; tłuszcz = 2,78 g; suma wymienników (WM) = 0,91, w tym procent WBT = 31
Ciasto:
1 jajko
2 garście (100g) suszonych daktyli + 1/2 szklanki (50ml) wody
½ szklanki (90g) mąki ziemniaczanej
3 łyżki (30g) gorzkiego kakao
3 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (50g)
1 i 1/2 szklanki (150g) mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka (5g) sody oczyszczonej
Krem:
4 łyżki (100g) serka mascarpone
2 łyżki (20g) stewii lub ksylitolu (dla dzieci lepiej użyć miodu)
Wykonanie:
Daktyle namoczyć przez ok. 15-20 minut w gorącej wodzie. Zlać wodę do szklanki, a odsączone daktyle zmiksować. Wymieszać mąkę owsianą, ziemniaczaną, kakao i sodę. Do suchych składników dodać masło, mus daktylowy, jajko i wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kieliszkiem ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C (włączona funkcja pieczenia góra-dół, bez termoobiegu) przez ok 13-14 minut.
Mascarpone szybko wysycha, dlatego ciasteczka najlepiej przełożyć kremem chwilę przed podaniem. Dla dzieci stewię czy ksylitol należy zastąpić miodem lub syropem z agawy. Należy pilnować czasu pieczenia ciasteczek. Zbyt długie spowoduje, że będą one twarde i gorzkie.
Wegańskie ciasteczka „Oreo” z kremem z orzechów nerkowca
Ciasteczko „Oreo” jest kruche, dlatego w wersji wegańskiej starałam się tak dobrać proporcje mąk, aby uzyskać pożądaną kruchość. Zmieszałam dwa rodzaje mąk: owsianą oraz jaglaną. Ciasteczka wyszły idealnie kruche i pyszne.
Do ich wykonania użyłam cennych zbóż. Owies zawiera witaminy z grupy B, głównie B1 i B6, dostarcza magnezu, selenu, błonnika pokarmowego, flawonoidów, witaminy E. Zawiera również rozpuszczalny błonnik pokarmowy – beta-glukan, który w przewodzie pokarmowym tworzy żel oporny na działanie enzymów trawiennych. Z kolei proso jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, błonnika pokarmowego, wapnia, potasu, żelaza, magnezu. Proso jako jedyne ze zbóż ma działanie zasadotwórcze, dodatkowo nie zawiera glutenu, czyli jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej.
Ilość to 40 przełożonych ciasteczek „Oreo”. Jedno ciasteczko to: WW = 0,58; WBT = 0,31; kcal = 53,75; węglowodany = 6,22; błonnik = 0,37g; białko = 1,1; tłuszcz = 2,97g; suma wymienników (WM) = 0,89, w tym procent WBT = 35
Ciasto:
2 garście (90g) suszonych daktyli
1/2 szklanki (100g) wody
1/2 szklanki (100g) mąki jaglanej lub zmielonej surowej kaszy jaglanej
1/2 szklanki (100g) mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
4 łyżki (50g) oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki (20g) gorzkiego kakao
opcjonalnie 2 łyżki wody z moczenia daktyli jeżeli ciasteczka będą za suche
Krem:
½ szklanki (70g) orzechów nerkowca
¼ szklanki (40g) ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 łyżki (20g) oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu (25g) lub miodu (miód w wersji nie dla cukrzyków)
Wykonanie:
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut do namoczenia. Wymieszać mąki, sodę i kakao. Daktyle odsączyć i zmiksować bez wody na mus. Do musu dodać olej kokosowy, wymieszać. Suche składniki wymieszać z mokrymi i wyrobić ciasto. Jeżeli jest za sypkie, dodać 2 łyżki wody z moczenia daktyli. Ciasto rozwałkować, najlepiej przez papier do pieczenia i wyciąć ciasteczka małym kieliszkiem. Wierzch podziurkować widelcem. Można też podzielić ciasto na 40 części, uformować kulki, każdą rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st. C, program pieczenia góra-dół.
Krem:
Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i moczyć ok 8-10 h. Jeżeli zapomniałaś/eś zamoczyć orzechów, możesz zrobić przyśpieszone namaczanie, wystarczy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 2h. Orzechy zmiksować z kaszą jaglaną, dodać olej kokosowy, ksylitol, ewentualnie miód. Ostudzone ciasteczko posmarować kremem przykryć drugim ciasteczkiem, ułożyć na paterze i gotowe.
Więcej przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz