Jadalne prezenty bez cukru. Trufle a`la śliwki w czekoladzie

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 04.12.2016 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz zdradza przepis na to, jak obdarować bliskich nie tylko smacznymi, ale też zdrowymi słodkościami

Dzisiaj pierwszy wpis z cyklu: jadalne prezenty bez cukru. Trufle a`la śliwki w czekoladzie.  Kupić czekoladę czy czekoladowego mikołaja to żaden problem. Przygotować coś zdrowo-słodkiego na prezent to wysiłek, ale bardzo przyjemny i smaczny. Zawsze można przygotować więcej i zostawić trochę smakołyków dla siebie. Jadalny upominek to sprawdzony przeze mnie sposób na uszczęśliwienie najbliższych, szczególnie tych lubiących słodkości. Dodatkowo zrobienie prezentu samodzielnie, do tego zdrowo-słodkiego nadaje mu atrakcyjności oraz sprawia, że obie strony (wręczająca i przyjmująca prezent) są szczęśliwe. Taki jadalny prezent zjada się bez wyrzutów sumienia i ryzyka, że w talii czy w biodrach przybędzie zbędnych centymetrów.

Na pierwszy ogień wytypowałam, z całej listy gotowych już jadalnych prezentów bez cukru, trufle a`la śliwki w czekoladzie. Czekolada i suszone śliwki to składniki, które idealnie do siebie pasują. Śliwka jest słodko-kwaśna, wilgotna i bardzo dobrze przełamuje słodki smak czekolady. Do tego płatki owsiane, które ładnie wypełniają trufle.  Dopełnieniem smaku i aromatu trufli są  korzenne przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa oraz kardamon. Dzięki nim trufle smakują „świątecznie”.

Ilość sztuk to: 26 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 sztuki: WW = 1.01, WBT = 0.45, kcal = 83.73, węglowodany = 11.11g, błonnik = 0.99g, białko = 1.21g, tłuszcz = 4.45g, suma wymienników (WM) = 1.46, w tym procent WBT = 31

Składniki:
- 1 szklanka (ok. 100g) płatków owsianych górskich (jeżeli chcesz mieć pewność, że płatki nie zawierają glutenu, wybieraj te z certyfikatem)
- 2 garście (100g) śliwek suszonych
- 6-7 sztuk (100g) suszonych fig
- 2 łyżki (ok. 50g) oleju kokosowego
- 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej

Polewa:
- 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady bez cukru (słodzonej np. ksylitolem, stewią)
- ½ szklanki (100ml) mleczka kokosowego

Wykonanie:
1. Śliwki i figi zalej gorącą wodą i pozostaw na ok. 1 godzinę do namoczenia. Następnie dobrze odsącz i zmiksuj na mus.
2. Do musu z suszonych owoców dodaj  pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3. Wstaw do lodówki na ok. 20 minut do stężenia masy.
4. Wyjmij masę z lodówki i formuj małe kulki
5. Przygotowanie polewy: czekoladę rozpuść na bardzo małym ogniu, dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj.
6. Każdą kulkę obtocz w czekoladzie i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Jak zapakować na prezent?
Wariant 1:
Każdą kulkę zawiń w „złotko”/”sreberko”, może do tego posłużyć folia aluminiowa. Następnie ułóż je w pudełku i gotowe.

Wariant 2:
Każdą kulkę włóż do papierowej papilotki, ułóż w pudełku i gotowe.
Uwaga! Trufle zawijaj /wkładaj do papilotek dopiero po zastygnięciu polewy. Unikniesz nieestetycznych zabrudzeń.

Porady:
1. Trufle możesz przygotować w wersji czarno-białej, wykorzystując do tego czarną oraz białą czekoladę bez cukru. Biała czekolada również dostępna jest w wersji bezcukrowej.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz