Kruche żytnie pieguski słodzone melasą karobową

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 19.03.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

Dzisiejszy przepis to moja zdrowsza odpowiedź na popularne ciastka „pieguski”. Ciastka przygotowałam z mąki żytniej razowej, czekolady słodzonej stewią, a całość dosłodziłam gęstą melasą karobową. Moje żytnie pieguski są bez dodatku mąki pszennej, cukru rafinowanego, mleka oraz jaj. Są w 100% wegańskie, idealne dla osób dbających o linię oraz ograniczających cukier w swojej diecie. Ze względu na dodatek czekolady zyskują na smaku.
Melasa karobowa nie jest pozbawiona węglowodanów, dlatego dla osób z insulinoopornością czy chorujących na cukrzycę typu 2 proponuję zastosować modyfikację w postaci zamiany melasy na ksylitol lub erytrol. Proponuję również dodać większą ilość mleka roślinnego, aby ciastka miały odpowiednią konsystencję.
Ciastka są kruche, z wyczuwalną czekoladą oraz zdrowo-słodkie. Bardzo dobrze się przechowują, np. w szklanym pojemniku, koniecznie szczelnie zamknięte. Dzięki temu możecie upiec całą blachę ciastek i delektować się ich pysznym smakiem później. Jeżeli nie zjecie ich wszystkich za szybko, to sprawdzą się na idealny poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Ilość to 20 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka: WW = 0.85, WBT = 0.35, kcal = 63,75, węglowodany = 8.49g, błonnik = 0.01g, białko = 0.82g, tłuszcz = 3.51g, suma wymienników (WM) = 1.19, w tym procent WBT = 29

Składniki:
• 1 i 1/5 szklanki (150g) mąki żytniej razowej
• 3 łyżki (50g) zimnego oleju kokosowego
• 1/2 tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru np. słodzonej stewią
• 1/5 szklanki (40ml) melasy karobowej
• 1 łyżka (10ml) ekstraktu waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/5 szklanki (40ml) naparu z kawy lub mleka roślinnego niesłodzonego

Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj.
2. Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki.
3. Melasę, mleko/napary kawy, ekstrakt waniliowy wymieszaj.
4. Zimny olej dodaj do mąki z proszkiem i połącz.
5. Wlej płynne składniki do mąki z olejem, wyrabiaj do momentu połączenia się składników w jedną masę. Pod koniec wyrabiania dodaj pokruszoną czekoladę.
6. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
7. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii, rozwałkuj (możesz podsypać odrobiną mąki żytniej) wykrój 20 ciastek okrągłą foremką.
8. Piekarnik nastaw na 180 st. C, program pieczenia góra-dół bez termoobiegu i piecz ok 8-10 minut.
9. Poczekaj, aż ostygną. Przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj zamknięte.

Porady:
* Olej kokosowy możesz zastąpić masłem, jeżeli nie unikasz nabiału w diecie.
* Rekomenduję użyć mąkę żytnią razową, ale możesz zastąpić ją w połowie mąką żytnią jasną - ciastka będą również pyszne.
* Melasę karobową możesz zastąpić miodem (ale wtedy miód starci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury), ewentualnie ksylitolem/erytrolem. Jeżeli użyjesz ksylitolu lub erytrolu, to dodaj do masy więcej mleka roślinnego.
* Jeżeli lubisz kawę, to w zastępstwie mleka roślinnego lub w jego części zastosuj napar z kawy. Ciastka będą miały przyjemną kawową nutę.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz