Pomarańczowa babka bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 18.12.2016 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz podpowiada nie tylko, jak ją wykonać, ale też co zrobić, aby była zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ciast

Na Wielkanoc piekę babkę cytrynową, a w Święta Bożego Narodzenia pomarańczową babkę bez cukru. Pomarańcze w zimie to moje ulubione owoce. Robię z nich różne cuda: wysikam sok, przerabiam na dżem, dodaję do owsianki, do koktajli, przemycam w ciastach. Sięgam po nie teraz, bo są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.
Najprościej jest obrać pomarańcze i je zjeść bez dodatków, co często robię, ale ile razy tak można? Nudne to i monotonne. W mojej kuchni nie lubię nudy, dlatego ciągle eksperymentuję i tworzę nowe przepisy, do czego Ciebie również zachęcam. Oczywiście, tak jak każdy, ja również mam swoje ulubione przepisy na słodkości, do których często wracam. Jednym z nich jest dzisiejszy przepis na pomarańczową babkę, którym dzielę się z Tobą.
Lubię czerpać inspiracje z książek kucharskich, ale mam ten nawyk, że nawet jak coś przygotowuję z czyjegoś przepisu, to zawsze dodam coś od siebie lub zmienię. Przepis na dzisiejsze ciasto również przeszedł takie modyfikacje. Pierwotnie babka miała w swoim składzie zwykłą mąkę pszenną typu 500 oraz dużo cukru. Zmieniłam rodzaj mąki, zastąpiłam cukier ksylitolem oraz zmieniłam proporcje składników. Przepis na pomarańczową babkę jest trochę na przekór wpisom, które publikowałam tutaj od kilku miesięcy, bo jest z dodatkiem jajek. Jedno oczywiście nie uległo zmianie, jest tradycyjnie w wersji bez dodatku cukru i z mąki razowej. Może kolejnym razem będzie w 100% wegańska? Kto wie...

Ilość porcji to 12. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 3.44, WBT = 0.37, kcal = 151.5, węglowodany = 36.49g, błonnik = 2,04g, białko = 5.07g, tłuszcz = 1.8g, Suma wymienników (WM) = 3.8, w tym procent WBT = 0.83

Składniki:
1 pomarańcza (ok. 190-200g)
3 jajka (150g)
2 szklanki mąki orkiszowej razowej (280g)
1 szklanka ksylitolu (220g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
2 łyżki ksyltolu lub erytrolu
2-3 łyżki soku z pomarańczy/cytryny

Wykonanie:
1. Pomarańczę sparz, obierz ze skóry. Skórki pozbaw ostrym nożem białej części, pokrój na mniejsze kawałki, miąższ pokrój w kostkę.
2. Zmiksuj dokładnie miąższ i skórkę pomarańczy.
3. Do zmiksowanej pomarańczy dodaj mąkę, ksylitol/erytrol, wbij 3 jajka i dokładnie wymieszaj.
4. Piekarnik nastaw na 180 st. C, program pieczenia góra–dół bez termoobiegu i piecz ciasto ok. 35-40 minut do suchego patyczka.
5. Przygotuj plewę mieszając energicznie ksylitol/erytrol z sokiem.
6. Ostudzoną babkę polej lukrem i posyp kawałkami skórki z pomarańczy.

Porady:
1. W zastępstwie lukru możesz wykorzystać puder z ksylitolu lub erytrolu i oprószyć nim babkę.
2. Babka zawiera mąkę pełnoziarnistą, która może wiązać różną ilość płynów. Jeżeli podczas przygotowywania ciasta uznasz, że jest za gęste, dolej kilka łyżek „mleka” roślinnego lub soku z pomarańczy.
3. Ksylitolu nie powinny spożywać dzieci poniżej 3 roku życia. Jeżeli masz takiego malucha w domu, zastąp ksylitol miodem lub cukrem kokosowym.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz