Przysmaki z lasu - cz. 3

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 08.10.2024 / Komentarze
Podgrzybek - król październikowego lasu w pierogach i marynowany na świąteczny stół

W październiku w podszczecineckich lasach bezsprzecznie królują podgrzybki. Te uwielbiane przez grzybiarzy dary natury (wielu ceni je bardziej nawet od borowika szlachetnego) spotkamy niemal w każdym kompleksie leśnym, poza lasami liściastymi. Reasumując, podgrzybkowych lasów wokół Szczecinka ci u nas dostatek.

Podgrzybek należy do rodziny borowikowatych. Występuje w lasach iglastych, uwielbia wyręby i mech. Wszystkie gatunki podgrzybka, a jest ich dziesięć, są jadalne. Niektórzy uważają, że suszony podgrzybek znacznie przewyższa jakością nawet borowiki.

Podgrzybek ma kapelusz koloru od czekoladowobrązowego do kasztanowatobrązowego. Ich powierzchnia u młodych okazów jest zamszowata i matowa, u starszych w czasie suchej pogody gładka i błyszcząca, w okresie opadów – lepka. Skórka oddziela się od miąższu tylko u starych okazów i to niezbyt łatwo.

Podgrzybek owocuje u nas od sierpnia do listopada. Zdarza się jednak, że podczas ciepłej jesieni można go zbierać nawet na Wigilię!

Podgrzybki można przyrządzać według wielu przepisów. Np. jako nadzienie - wraz z kurczakiem - do pierogów. Pyszności!

W jaki sposób przyrządzić ciasto na pierogi, w tym zacnym gronie nie musimy pisać. Zajmijmy się nadzieniem. Otóż w tym celu potrzebne będą nam składniki:

* mąka pszenna

* szklanka ciepłej wody 

* 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy

* pół łyżeczki słodkiej papryki

Z kolei do farszu:

* dwie piersi z kurczaka

* 300 g podgrzybków (z zalewy solnej)

* jedna biała cebula

* dwie marchewki

* łyżeczka przyprawy do kurczaka

* sól, pieprz, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie

Do mąki dodajemy sól, kurkumę, słodką paprykę i około 1,5 szklanki ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.

Farsz: Do gotującej się wody dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około pół łyżeczki soli oraz marchewki i gotujemy je przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy dwie piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i kurczaka studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Podgrzybki odcedzamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy, a następnie studzimy zawartość patelni.

Ostudzone piersi z kurczaka, marchewki, cebulkę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki, nakładamy farsz i zaklejamy.

Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.
Podajemy z ulubioną okrasą - smażoną cebulką albo masełkiem i świeżymi ziołami.

Przepis za smaker.pl

Doskonałą przekąską na świąteczny wigilijny stół są podgrzybki marynowane, również jako dodatek do kanapek, sałatek, zup i sosów. Podgrzybki marynowane w occie stanowią również doskonały składnik gulaszu, nadzienia na pierogi, pasty do pieczywa, zapiekanek, bigosu i pieczonego mięsa. Grzyby dobrze jest również zmielić, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle. Opcjonalnie można dodać cebulę oraz czosnek. W ten sposób powstanie smaczny farsz do klusek i pieczeni.

Tekst: Sławomir Włodarczyk

Foto: Pixabay