Podwójnie czekoladowe trufle z orzechami

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 23.04.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca kolejny przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

Tym razem przygotowałam zdrowo-słodkie, podwójnie czekoladowe trufle z orzechami, które bardzo szybko zniknęły. Trufle „posłodziłam” suszonymi daktylami, natomiast polewę przygotowałam z czekolady słodzonej stewią, dzięki temu domowe czekoladki są naturalnie słodkie. Takie pyszne i piękne domowe trufle mogą jeść osoby na diecie bez mleka, bez jaj, bez glutenu, bez cukru oraz weganie.
Z podanego przepisu przygotujecie 46 przepysznych trufli –  to dużo smaku słodkiego i czekolady na raz. Można je podzielić na mniejsze porcje, zapakować piękne i wręczyć  ukochanej osobie z okazji urodzin, imienin, jak również na Dzień Matki, Dzień Ojca czy bez okazji dla „osłodzenia” danej chwili.

Ilość to 46 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 trufla: WW = 0,29 WBT = 0.42, kcal = 51.93, węglowodany = 3.37g, błonnik = 0.49g, białko = 0.51g, tłuszcz = 4.42g, suma wymienników (WM) = 0.71, w tym procent WBT = 59

Składniki:
• 3 garście (150g) suszonych daktyli bez pestki
• 6 łyżek (150g) oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee w wersji niewegańskiej
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 łyżki (10g) gorzkiego kakao
• 4 łyżki (46 sztuk)  orzechów nerkowca
• 3 paski (30g) gorzkiej czekolady bez cukru i mleka
• 5-6 łyżek (50-60ml) mleka roślinnego
• 1 łyżka (10g) pokruszonych nerkowców lub  migdałów

Wykonanie:
1. Suszone daktyle zalej gorącą wodą – kilka centymetrów powyżej daktyli. Pozostaw na 20-30 minut do namoczenia.
2. Orzechy  zalej gorącą wodą i pozostaw na ok 30 minut do namoczenia. Następnie odsącz.
3. Olej kokosowy lub masło wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej ok 1 godziny przez przygotowaniem trufli.
4. Daktyle odsącz, zmiksuj na mus.
5. Do musu dodaj kakao, olej/masło, ekstrakt waniliowy – wymieszaj dokładnie.
6. Wstaw na ok 1 godzinę do lodówki.
7. Prawie zastygniętą masę wyjmij z lodówki, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek włóż orzecha.
8. Trufle wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
9. Polewa: czekoladę połam, przełóż do miski dodaj mleko. Miskę wstaw nad garnek z gotującą wodą i rozpuszczaj na wolnym ogniu do momentu powstania jednolitej polewy czekoladowej.
10. Trufle obtocz w polewie czekoladowej i posyp pokruszonymi orzechami.
11. Gotowe trufle wstaw do lodówki i przechowuj je kilka dni.

Porady:
1. Alergicy kakao mogą zastąpić karobem. Karob ma formę proszku i jest ciemny jak kakao.
2. W środek trufli możesz włożyć dowolny orzech: migdał, laskowy, brazylijski, jak również suszone owoce, np.  śliwkę, morele.
3. Takie piękne trufle to świetny pomysł na jadalny prezent. Wystarczy ładne pudełko, papierowe papilotki i gotowe.
4. Trufle możesz przechowywać kilka dni  w lodówce.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz