Sernik z masłem orzechowym bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 26.03.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

Klasyczny, pieczony sernik z masłem orzechowym to idealny przepis dla miłośników fistaszków. Sernik jest kremowy, zdrowo-słodki i mocno orzechowy. „Wisienką” na serniku jest czekolada oraz prażone orzechy ziemne.  Sernik posłodziłam ksylitolem, który moim zdaniem godnie zastąpił cukier.
Moja dzisiejsza propozycja jest skierowana do osób, które bardzo lubią fistaszki, bo sernik jest mocno orzechowy.  Mogą się nim delektować diabetycy, osoby chorujące na insulinooporność czy wszyscy inni, którzy zrezygnowali z jedzenia cukru. Osoby poszukujące serników bez pszenicy czy bez glutenu również trafili w odpowiednie miejsce.
Spód sernika przygotowałam z bezglutenowej domowej granoli, na którą przepis znajdziecie TU. Granola jest z płatków owsianych bezglutenowych oraz bez dodatku cukru. Jeżeli nie macie w domu składników do przygotowania takiej granoli, użyjcie gotowej, ale przeczytajcie skład i upewnijcie się czy nie zawiera dodatku cukru i/lub glutenu.
Masło orzechowe możecie przygotować samodzielnie – przepis na domowe masło orzechowe TU.
Sernik świetnie sprawdzi się na nadchodzące Święta Wielkanocne jako zdrowsza alternatywa dla ciast słodzonych rafinowanym cukrem.

Ilość porcji: 20. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji: WW (wymienniki węglowodanowe) = 1.68, WBT (wymienniki białkowo – tłuszczowe) = 1,64, kcal = 216,2, węglowodany = 346.4g, błonnik = 9.7g, białko = 9,84g, tłuszcz = 13,87g, suma wymienników (WM) = 3,33, w tym procent WBT = 49

Składniki:
Spód:
• 1/4 kostki (50g) masła
• ¼ szklanki (50g) ksylitolu lub erytrolu
• 2 paski (20g) czekolady bez cukru (słodzonej stewią lub ksylitolem)
• 1 szklanka (140g) naturalnej granoli, musli lub ciastek owsianych bez cukru

Masa:
• 500g zmielonego półtłustego twarogu (może być już gotowy)
• 1 szklanka (215g) gładkiego masła orzechowego bez dodatku cukru
• 3 jajka (210g)
• 1 szklanka (200g) ksylitolu lub erytrolu
• ½ szklanki (120g) gęstej śmietanki lub gęstego mleczka kokosowego
• 1 łyżka (10ml) ekstraktu z wanilii

Polewa:
• 2 paski (40g) czekolady bez cukru (słodzonej stewią lub ksylitolem)
• 4 łyżki mleka lub mleczka kokosowego
• 2 łyżki (20g) orzechów ziemnych niesolonych, prażonych

Wykonanie:
1. Piekarnik nastaw na 180 st. C, program pieczenia góra-dół. Foremkę o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Spód: masło zmiksuj z ksylitolem, dodaj startą na tarce o grubych oczkach czekoladę oraz granolę, musli lub pokruszone ciastka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do foremki, dokładnie wypełnij spód i mocno ugnieć. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 5 minut.

Masa:
1. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki na masę serową i dokładnie wymieszaj.
2. Powstałą masę przełóż do foremki z podpieczonym spodem i piecz ok 50-60 minut.
3. Uchyl lekko piekarnik i pozostaw w środku do czasu, aż sernik ostygnie, następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko lub mleczko, rozpuszczaj do uzyskania gładkiej i płynnej czekolady. Rozpuszczoną czekoladą polej zimny sernik, posyp orzechami.

Porady:
1. Do przygotowania sernika możesz użyć twarogu tłustego lub półtłustego. Im bardziej „ciężki” ser, tym lepsza konsystencja sernika.
2. Sernik ma kremową konsystencję i należy go przechowywać w lodówce.
3. Masło orzechowe możesz przygotować samodzielnie.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz