Słodki prezent na Dzień Matki

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 21.05.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz zdradza przepis na to, jak obdarować mamy w ich swięto nie tylko smacznymi, ale też zdrowymi słodkościami

Od serca, ręcznie robione to prezenty, z których najbliżsi cieszą się najbardziej. Mamy mają wyjątkowo wrażliwe serca, doceniają szczere intencje i starania. Są wrażliwe na ręcznie robione upominki – docenią laurkę, bukiet z polnych kwiatów, domowe wypieki czy ręcznie przygotowane słodkości. Zadbaj o swoją Mamę i przygotuj dla Niej coś wyjątkowego. Mama na pewno się ucieszy. Na jadalny prezent dla Mamy polecam domowe orzechowo-daktylowe trufle bez cukru. Idealny, jadalny upominek na Dzień Matki.
Takie trufle spełnią dietetyczne oczekiwania wielu Mam. Możesz je sprezentować Mamie, która unika jedzenia mleka, jaj, glutenu i cukru. Dodatkowo są wegańskie, czyli w 100% przygotowane z roślinnych składników.

Dziś o prezentach, dlatego od razu przestrzegam przed kupowaniem dla Mam sprzętów domowego użytku, typu odkurzaczy, mikserów, gofrownic, ręczników, garnków, patelni…itp. To nie jest prezent dla Mamy, tylko dla domowników. Prezent to osobisty upominek, który jest przeznaczony dla konkretnej osoby i dla niej specjalnie przygotowany. Poza sprzętami domowego użytku, sklepy przed Dniem Matki oferują duży wybór czekoladek, ciastek, czekoladowych serduszek pełnych cukru i syropów glukozowo-fruktozowych. Zapewniam Was, że nie jest to najlepszy prezent dla ukochanej Mamy. Na pewno chcecie sprawić jej przyjemność i radość. Chcecie, aby żyła długo i była zdrowa. Jeżeli chcecie kupić swojej Mamie coś słodkiego lub przygotować taką słodkość samodzielnie, to warto zadbać o to, aby był to produkt wysokiej jakości. W sklepie znajdźcie zdrowo-słodkie produkty lub przygotujcie coś samodzielnie.
Zachęcam Was do przygotowania jadalnego prezentu, który będzie nie tylko zdrowo-słodki, ale też wyjątkowy i oryginalny. Trufle są łatwe do przygotowania, ze składników ogólnie dostępnych. Nie wymagają pieczenia. Nawet sproszkowany burak jest łatwy do kupienia – możesz go dostać w sieci sklepów Rossman. Co zrobić z resztą takiego produktu? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, serków, jogurtów , past warzywnych, np. hummusu czy jako składnik ciast.
Posypki, które proponuję do obtoczenia trufli są przykładowe. Możecie użyć innych, np. zmielonych pistacji, zielonej herbaty w proszku, karobu, maku, zmielonych suszonych owoców np. malin, truskawek, płatków migdałowych czy wiórków kokosowych. Możliwości jest ogrom. Wybierzcie to, co będzie najbardziej smakowało Mamie, bo to prezent dla Niej.


Ilość to: 30 trufli. Wartość odżywcza i wymienniki 1 trufli: WW (wymienniki węglowodanowe) = 0.29, WBT (wymienniki białkowo – tłuszczowe) = 0.26, kcal = 36.43 węglowodany = 3.30g, błonnik = 0.38g, białko = 0.49g, tłuszcz = 2.67g, suma wymienników (WM) = 0.55. w tym procent WBT = 47

Składniki:
Trufle:
• 2 garście (100g) suszonych daktyli
• 3 łyżki (50g) zimnego oleju kokosowego (opcjonalnie można użyć masła klarowanego ghee – wersja niewegańska)
• 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao
• garść (50g) orzechów nerkowca
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
• ¼ łyżeczki kardamonu
• szczypta kurkumy

Posypki:
• Gorzkie kakao
• Liofilizowany burak w proszku, liofilizowana malina w proszku lub liofilizowana truskawka w proszku
• 2 łyżki pokruszonych orzechów nerkowca

Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorąca wodą i pozostaw do namoczenia na ok 20-25 minut.
2. Orzechy pokrusz.
3. Kakao wymieszaj z cynamonem, kurkumą, gałką muszkatołową, kardamonem oraz cynamonem.
4. Daktyle odsącz i zmiksuj na mus (bez wody). Wodę po moczeniu daktyli wykorzystaj do „słodzenia” herbaty lub przygotuj na jej bazie koktajl, aby nie wylewać.
5. Do musu daktylowego dodaj zimny olej kokosowy, kakao oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na ok 20-30 minut aby masa stała się zwarta i odpowiednia do formowania kulek.
6. Z zimnej masy formuj trufle wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w posypkach i wstaw do lodówki do ponownego zastygnięcia.

Porady:
1. Kakao możesz zastąpić karobem, ta opcja dobra dla alergików.
2. Jeżeli nie unikasz nabiału w diecie to możesz użyć masła w zastępstwie oleju kokosowego.
3. Trufle „słodzone” są daktylami suszonymi, ale jeżeli masz świeże to ich użyj, pomijając wówczas etap moczenia. Wystarczy usunąć z daktyli pestki i zmiksować na mus.
4. Do obtoczenia trufli świetnie sprawdzą się również wiórki kakaowe, proszek z liofilizowanej żurawiny, pokruszone pistacje, mak, cynamon...wybór zależy od upodobań obdarowywanej Mamy.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz