Zielony koktajl z młodym jęczmieniem

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 01.05.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz podpowiada, jak w prosty sposób zapewnić sobie wiosenny zastrzyk energii

Mój sposób na lepsze samopoczucie w pochmurne dni to koktajl z porządną porcją witamin i minerałów. Koktajli kryje w sobie kremowe awokado, słodkiego banana, kwaśne kiwi oraz słodko-kwaśny sok jabłkowy. Odżywia i syci, co nie jest bez znaczenia dla organizmu „zmęczonego” zimowym jedzeniem. Koktajl dostarcza dużej ilości witamin i składników mineralnych, których każdy z nas potrzebuje. Szczególnie teraz, gdy czekamy na pierwsze smaczne warzywa i owoce. Dodatkowo jest w 100% wegański, ale miłośnicy mleka czy mlecznych smaków mogą zastąpić sok np.  mlekiem 2% lub roślinnym.

Przy wyborze mleka roślinnego zawsze polecam czytanie etykiet, aby nie kupić kota w worku. Bardzo często mleka roślinne są słodzone cukrem, syropami czy maltodeksytryną. W dzisiejszym przepisie na koktajl skupiłam się na dwóch składnikach, czyli awokado i młodym jęczmieniu. Odżywcze produkty, które warto włączyć do diety na wiosnę.

Awokado to owoc, trochę nietypowy bo niesłodki, a do tego z dużą zawartością tłuszczu (ok. 20-30%). Pokochałam ten owoc ze względu na wartość odżywczą i uniwersalność zastosowań. Awokado to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, C i A, z grupy B, potasu, kwasu foliowego (ważny dla przyszłych mam). Można go jeść na słodko i słono, dodawać do ciast, do zupy, serwować na ciepło i zimno. Jeżeli kupisz twarde awokado, to zwiń je w papier i odstaw na 2-3 dni np. na parapet – dojrzeje i będzie miękkie.

Młody jęczmień to źródło witaminy C, E, beat-karoteny, cynku, magnezu, wapnia, żelaza. To produkt, który zawiera przede wszystkim dużo przeciwutleniaczy, dzięki temu wykazuję właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe. Reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ponadto młody jęczmień to źródło błonnika rozpuszczalnego, który obniża stężenie cholesterolu. Zawiera też frakcje błonnika nierozpuszczalnego, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Zapraszam Was serdecznie po więcej przepisów na zdrowo-słodkie koktajle. Znajdziesz je TUTAJ.

Ilość to: 2 porcje. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji: WW = 5.2, WBT = 1.4, kcal = 399.5, węglowodany = 61.25g, błonnik = 7.2g, białko = 4.05g, tłuszcz = 13.75g. Suma wymienników (WM) = 6.8, w tym procent WBT = 21

Składniki:
• 1 awokado (140g)
• 2 łyżeczki (10g) młodego jęczmienia
• 1 szklanka (200ml) soku jabłkowego
• 2 banany (250g)
• 2 kiwi (150g)
• sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (50ml)

Do dekoracji:
• 1 łyżka (6g) wiórków kokosowych
• ½ granatu (70g)
• garść jagód i lub jeżyny (50g) do dekoracji

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksować.
2. Przelać do miseczek, udekorować ziarenkami granatu, wiórkami kokosowymi, jagodami lub jeżynami.
3. Schłodzić.

Porady:
1. Koktajl w gorące dni koniecznie wstaw do lodówki, będzie odżywiał i orzeźwiał.
2. Możesz też przygotować wersję sorbetową. Wystarczy banana i kiwi pokroić w kawałki i wstawić na ok pól godziny do zamrażarki. Następnie zmiksować wszystkie składniki i cieszyć się smakiem chłodnego zdrowo-słodkiego deseru.
3. Sok jabłkowy możesz zastąpić dowolnie innym sokiem, ewentualnie mlekiem czy jogurtem (te roślinne wersje też są ok).
4. Do koktajlu nie dodawałam przypraw, ale myślę, że spokojnie możesz dodać imbir, kurkumę czy cynamon. Wanilia też się dobrze "odnajdzie" w takim połączeniu smaków i kolorów.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz